Дослідження проводять з четвертого дня після отелення і в період лактації.Молоко (2 мл) впорскують у відповідні області випробувальної чаші (кільце лопатки для проби Шальма) при цьому перші цівки молока зціджують, так як вони містять велику кількість бактерій з каналу соска. Далі до кожної порції діагностичної молока додають по 2 мл спеціального хімічного реактиву і плавно, круговими рухами, перемішують 10-15 секунд. Реакцію побачимо по мірі утворення желеподібного згустку, який є основним критерієм оцінки реакції, а також за додатковою ознакою — зміни кольору суміші. Реакція читається 10-12 секунд. Реакція негативна (-) Якщо суміш молока з реактивом залишається у вигляді однорідної рідини, а колір суміші не змінюється. Реакція сумнівна (+/-) Якщо суміш молока з діагностикумами незначно загусає або утворює несформировавшееся желе, яке може знову перейти в рідку фракцію через 10 секунд. Реакція позитивна (+)
Якщо суміш молока з реактивом утворює сформувався желеподібний згусток, який легко вислизає з лунки і строго позитивною (+++), якщо утворюється щільний згусток, з працею викидається з лунки пластинки, при цьому можлива зміна кольору до фіолетового.