Бутирометри – прилади для визначення масової частки жиру в таких продуктах: молоко, кисломолочні продукти, вершки, сметана, сир, масло, пахта, морозиво.
Бутирометричний (метод Гербера, кислотний) - найбільш розповсюджений контрольний метод визначення молочного жиру.
Суть методу: молочний жир в бутирометрі відокремлюють шляхом центрифугування після розчинення білку сірчаною кислотою. Відділенню сприяє додавання невеликої кількості ізоамілового спирту. Градуювання бутирометру дозволяє відразу ж зчитувати показник вмісту жиру.
Діапазон вимірювання бутирометра: 0-7%. Ціна поділки - 0,1%. К-сть в упаковці: 10 шт.
Переваги методу: 1. Можливість використання методики для різних типів молочної продукції. 2. Висока точність аналізу